آثار فلزکاری مس و مفرغ در تپه یحیی سوغان کرمان از 7000 سال قبل در کنار آثار باقیمانده از صدها سایت معدنکاری قدیمی که به اصطلاح شدادی خوانده میشوند، فلات ایران را بهعنوان کهنترین سرزمین دارای دانش و فن معدنکاری معرفی مینماید. شواهد باستانی نشان میدهد که گستره تاریخی این فعالیتها از هزاره هفتم پیش از میلاد (دوران نوسنگی) تا هزاره اول پیش از میلاد (عصر آهن) میباشد. در اساطیر ایران نیز نقل شده است که «زر، اکسیر آفتاب است و سیم، اکسیر ماه؛ و نخست کس که زر و سیم ازکان بیرون آورد، جمشید بود» (نوروزنامه حکیم عمر خیام صفحه 50).
جای شگفتی است که تاکنون کمتر کانسار فلزی در ایران شناختهایم که جای پای گذشتگان را در آنجا ندیده باشیم. متأسفانه از چگونگی اصول و روشهای اکتشافی فلزات در ایران باستان اطلاعات چندانی در دسترس نمیباشد، اما هنگامیکه در مناطق اکتشافی به چاهها و تونلهای اکتشافی باستانی برخورد میکنیم، آنچنان دقیق و هدفدار حفر گردیدهاند که هماکنون نیز میتوانند بهترین الگوهای اکتشافی در آن مناطق باشند، و از آنجاییکه در ایران باستان تمام دانش معدنکاری و معدنجویی توسط ایرانیان قدیم بهوجود آمده است، از اینرو بهرهگیری و بکارگیری دانش و تجربیات روز دنیا در آثار و نواحی معدنکاری بجا مانده در این سرزمین کهن، که وفور نعمتهای خدادای نیز در خاک و مغاک آن نهفته است، میتواند سبب شکوفائی دوباره این صنعت گردد.
شرکت مهندسین مشاور “درنیکا پویش هامون” با هدف ارائه خدمات مشاوره مهندسي در زمينههای اکتشاف مواد معدنی مطابق با استانداردهاي جهاني، بر پایه علوم و فنون روز و تجربیات بینالمللی کارشناسان خود، تأسیس گرديده است. در راستای اهداف اکتشافی شرکت، گروههای تخصصی نقشهبرداری معدنی با پهپاد و ژئوفیزیک با چـشمانداز اکتشاف کانسارهای فلزی از جمله عناصر مس، طلا و آهن و همچنین سرب و روی و موضوعات مربوط به آن با استفاده از ابزار و تجهیزات روز دنیا در حوزههای نقشهبرداری معدنی و برآورد احجام، مغناطیسسنجی، ژئوالکتریک و … تشکیل گردید.
این شرکت دارای دستگاههای مغناطیسسنج پروتون کمپانی GEMSYS کانادا، دستگاه ژئوالکتریک 16 کاناله GDD کانادا و تمامی تجهیزات بروز مورد نیاز عملیات نقشهبرداری معدنی شامل پهپادهای کوادکوپتر و … میباشد.